Ze zat er vorig jaar helemaal doorheen, cabaretière Claudia de Breij. Doodmoe was ze en lusteloos. Ze had jarenlang te hard gewerkt en bleek last te hebben van een overprikkeld brein. Naar eigen zeggen werd ze toen ‘gered’ door het advies wat ze kreeg van ‘Heel Holland Bakt’-jurylid Janny van der Heijden. Dat lezen we in Party.

Janny gaf haar de tip om simpelweg in de keuken brood te gaan bakken. “En waarom, vraag je je af, is dat broodbakken zo fijn voor het overprikkelde brein?”, klinkt het retorisch bij Claudia. “Ten eerste: het haalt de haast uit je dag, want brood heeft tijd nodig. Eerst moet je een deegje maken, dat ook weer eindeloos moet rusten en rijzen. En soms doe je iets verkeerd in de verhoudingen en dan wordt het een plakkerige bende.”

Dat laatste is meteen ook de tweede reden waarom brood bakken zo heilzaam is. “Het leert je omgaan met falen en slagen. En je leert ook dat het verschil daartussen niet zo groot is. Iets ging toevallig precies goed, of net niet. En als dat laatste het geval is, begin je gewoon opnieuw.” Zo is Claudia er uiteindelijk al bakkend weer helemaal bovenop gekomen.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showboulevard.nl

* indicates required